Soffor - Att välja soffa

Soffa

Det finns soffor och soffor. Det är med andra ord en rätt stor skillnad på en traditionell svensk kökssoffa i trä och en klassisk engelsk skinnsoffa som man numera kan finna på de lustiga pastischer på gamla engelska pubar som har blivit allt vanligare i Sverige. Men om en svensk i dag funderar på att köpa en soffa så har han eller hon förmodligen en soffa till vardagsrummet i åtanke.

Det är många faktorer att väga in i beslutet. Först pris. Bäst att hålla sig till det man har råd med. Svenskt Tenns femsitssoffa, den så kallade Långsoffan som formgavs av Joseph Frank på 40-talet, är nog för dyr. Den kostar över 50 000 kronor. Det kan alltid vara smart att utgår från en Ikea-katalog.

Hur stor ska soffan vara? Härvidlag begränsas valmöjligheterna av rummets storlek. Det känns lätt som om man befinner sig i ett möbellager om man är i ett rum med en alldeles för stor soffa. Den stjäl allt utrymme. Men det går inte att komma ifrån, det är skönt med en stor soffa som kan man sträcka ut sig i för att se på teve eller läsa en bok. Så är definitivt fallet vad gäller en hörnsoffa i vilken fem eller sex personer får plats.

Och färg? En stockholmsvit möbel? Nackdelen med en ljus klädsel är uppenbar: varenda liten fläck syns. Ljusa färger lämpar sig alltså inte om du har små barn eller husdjur!

Men en soffa ska ju inte bara snygg. Bekvämlighet är också ett väsentligt kriterium, i synnerhet som man kan förmoda att soffköparna kommer att tillbringa ganska mycket tid i den nyförvärvade möbeln.

Var ska soffan stå?

För de flesta är det självklart att ställa soffan vid väggen av det enkla skälet att man inte har tillräckligt med golvyta för att placera den mitt på golvet. Det är bara i teveserier såsom Downton Abbey som rummen har så många kvadratmeter att sofforna kan beredas plats mitt i rummet. Ska soffan stå under ett fönster eller så att man se ut genom fönstret? Givetvis beror det på valmöjligheterna i rummet – och på utsikten, det vill säga om den är värd att titta ut på eller inte.

Prisnivåer

På Stalands kostar en rymlig hörnsoffa drygt 30 000 kronor, medan en motsvarande möbel på Ikea betingar ett pris mellan tio- och femton tusen kronor. Men om de är av samma kvalité måste kunden avgöra.

Om man är intresserad av en mindre soffa kan Stalands erbjuda Andrew för 26 00 kronor. För en likartad pjäs på Plan ett – den heter Ghost – får man betala kring 20 000 kronor. Men hos Plan ett finns även ett billigare alternativ vid namn Cabare. Det är en stor kombinationssoffa som kostar 15 000:-. Men det är klart. På Ikea kan man komma billigare undan. Där finns det soffor som kostar klart under 10 000 kronor. Alternativet är att hitta en bra finansiering av en dyrare soffa, vilket gör att man kan betala av den under en tid framöver.

Det går alltså att få mycket soffa för pengarna.

Copyright © 2016 Flextoline.se - Alla rättigheter förbehålles