Att inreda ett hemmakontor

hemmakontor

Att ha ett separat rum till sitt hemmakontor är det optimala. Ett rum där man kan stänga in sig och verkligen arbeta. Vad ska man då ha i ett sådant rum? Ska det vara ljust eller mörkt, vill man att rummet skall inspirera och ge idéer för till exempel skrivande?

Vad bör man tänka på

Fundera på om du behöver hyllor. Arbetar du hemifrån kommer du mest troligt att vilja samla dokument och pärmar på ett ställe. Fundera på om du vill ha vägghyllor eller om du behöver mer förvaringsplats och därför hyllor som står på golvet. Hur stora arbetsytor går det åt, räcker det med ett skrivbord? Bänkar, hurtsar och skåp bör man också överväga.

Indelning av ytan

Det största bör ställas upp först. Skrivbordet är det som tar störst plats och då i sin tur begränsar övrig möblering. Kanske är ett bänkskåp bakom skrivbordsstolen en god idé. Om datorn är en stationär modell är ett litet databord vid sidan av skrivbordet en god tanke. Då får man en större yta på skrivbordet. Detta är särskilt lämplig om man har ett litet och trångt rum, då det inte är ovanligt att bostadens minsta rum görs till hemmakontor.

Skapa ett trevligt utrymme

Det är viktigt att du trivs på din arbetsplats. Därför bör du investera i ett bra skrivbord och en bekväm stol. Kan man placera bordet framför ett fönster för att få en ljus och trevlig plats att jobba på bör man göra det.

Belysning är viktig. Lagom bra ljus kan man ha genom spotlights i en takskena. Då kan man flytta ljuset efter behov. Men det skall inte vara för ljust heller, reglerbar styrka är att fördra. Ljuset får inte heller blända, om man har en skrivbordsarmatur kan man lättare rikta lampan och undvika reflektioner på exempelvis skärmar.

Behovet att kunna arbeta hemifrån ökar. Se till att du får lugn och ro på ditt hemmakontor. En omsorgsfull planering är av vikt för att arbetsmiljön skall fungera och leda in dig i ditt arbete. Mjuka och sköna färger på väggarna kan vara viktigt. En skrikig miljö med grälla färger kan skapa stress. Och glöm inte att kontorsstolen skall vara skön och inte ge upphov till ryggvärk.

Inspiration

Behöver man tänka och fundera i sitt arbete hemma är det bra om man sätter upp inspirerande bilder och affischer på väggarna. Kan man sätta upp en anslagstavla för detta är det extra bra. Då kan man byta ut bilderna ibland och förnya sitt tänkande.

En whiteboardtavla är också en bra investering. Där kan du skriva upp deadlines, att-göra-listor och annan information som du snabbt kan behöva ändra. Här kan du också skriva uppmuntrande tillrop till dig själv eller ordspråk som hjälper dig att göra ditt bästa.

Copyright © 2016 Flextoline.se - Alla rättigheter förbehålles