Passepartout

Ordet passepartout härstammar från det franska språket och är en typ av ram i kartong som går runt målningen eller fotot. Extraramen är vanligtvis en smal skiva som har två huvudsyften för motivet. Dels hjälper den till att skydda motivet så att det inte kommer i direktkontakt med glaset, men skapar också en ökad effekt av motivet då den bidrar till ett djup i konstverket. Det är därför rekommenderat att använda sig av en passepartout i största möjliga mån.

Användningen av en passepartout kan ske på flera olika sätt beroende på vilken effekt man önskar uppnå, men också beroende på vilken bakgrund motivet ska hängas upp mot.

Välj hur monteringen ska ske

Det absolut vanligaste är att konstverket monteras med en passepartout, ram och glasskiva, men det går även att byta ut glasskivan mot en plastskiva, vilket kan vara praktiskt eftersom det är mer tåligt. Det går också bra att enbart använda sig av en passepartout och ram för att undvika exempelvis märken eller fingeravtryck. Dock blir konsten mer utsatt i en sådan miljö.

Man kan även välja att bara montera konsten tillsammans med en passepartout. Det är ett billigare alternativ samtidigt som monteringen väger betydligt mindre, vilket kan vara bra om den ska fraktas. Man får dock ha i åtanke att slitaget i sådana fall ökar på passepartouten och den kan därför vara i behov av att bytas mycket oftare samtidigt som man bör använda sig av en tjockare kartong.

Att ha i åtanke vid montering

Om man ska montera en relativt ljus bild eller målning, kan det vara bra att tänka på att färgerna flyter ihop med passepartouten, vilket gör att en smalare ram passar bättre. En passepartout i svart kan vara väldigt snyggt, men då är det bättre att göra ramen tunnare så att passepartouten inte tar fokus från motivet. Man väljer förstås själv hur smal eller tjock passepartout man vill använda sig av, men omkring fem centimeter är det vanligaste.

Copyright © 2016 Flextoline.se - Alla rättigheter förbehålles