Fåtöljer

Fåtölj

Fåtöljen är en av de viktigare möblerna i ett hem. Den kan vara olika saker för olika människor: en läsfåtölj, sätet där man lyssnar på musik eller bara en stol att mysa i. Fåtöljen är också en viktig del av varje TV-rum.

Stilar

Hur en fåtölj ska se ut finns många idéer om. Det är länsstolen som våra mer moderna fåtöljer hämtat inspiration från. De flesta fåtöljer kommer också med benpallar. Annars varierar inte stilarna så våldsamt, traditioner hänger med. Designen kan skilja sig beroende på om den inspireras mer av modernismen eller den klassiska öronlappsfåtöljen, men utformningen är densamma: stöd för rygg och (oftast) huvud, samt armstöd. Den stora skillnaden är om de skall hänga samman i en soffgrupp eller vara en egen möbel.

Fåtöljer kommer i allt från neonfärgad tygklädsel till rejält, mörkt läder. Vilken stil du väljer beror på hur resten av ditt hem ser ut.

Möblera med fåtöljer

När du inreder ditt vardagsrum är det viktigt att tänka på att möblemang och väggar ska matcha. Ofta har du redan möbler när du flyttar in i ett nytt hus. Det kan vara frestande att måla vardagsrummet i någon ny, spännande färg men innan du gör det bör du tänka på de möbler du redan har – passar de in i den typen av rum? När du sitter i din fåtölj vill du kunna slappna av och det blir svårt om det känns som om fåtöljen inte hör hemma i det nymålade rummet.

Var du ställer fåtöljen beror på hur du vill använda den. Vill du spara ström och läsa mycket under dagarna är det smart att ställa den intill ett fönster så att du får mycket dagsljus. Sitter du främst i den för att se på TV bör den placeras så att du ser TV:n bekvämt, utan att behöva vrida eller vända på nacken. Komfort är allra viktigast när du möblerar med fåtölj.

En fåtölj är inte bara för vardagsrummet – inget säger att du inte kan ställa den i sovrummet om du tycker om att läsa där. Eller rentav på den inglasade verandan – då kan du njuta av utsikten från en bekväm plats.

Funktioner

Moderna fåtöljer kommer med ett flertal olika funktioner. De allra vanligaste funktionerna är möjligheter att kunna justera ryggstödet genom att fälla det fram och tillbaka, för att du ska kunna sitta bekvämare. På en del av dessa fåtöljer kan ryggstödet fällas hela vägen tillbaka vilket gör att du kan ligga ned i dem. Vissa går också att justera ungefär som en kontorsstol, så att du kan bestämma hur långt från golvet du vill sitta.

Den som börjar bli lite äldre eller har svårt med rörligheten har alla möjligheter att hitta en fåtölj som gör livet lite enklare för dem. Många fåtöljer kommer idag med en så kallad up-easy-funktion, eller urstigningsfunktion. Denna funktion ger dig lite extra lyft när du ska stiga upp och gör det alltså enklare att kliva upp och hämta en kopp te eller kaffe. Detta utan att hämma sittkomforten!

Massagefåtöljen är en annan variant av fåtölj vars främsta uppgift är att massera trötta kroppar.

De flesta fåtöljer har snurr- och gungfunktioner så att du enkelt kan nå saker utan att stiga ur fåtöljen.

Copyright © 2016 Flextoline.se - Alla rättigheter förbehålles